Creatief met licht en geluid

Jij hebt ideeën hoe een voorstelling er uit zou kunnen zien en hoe deze zou kunnen klinken. Maar hoe realiseer je dit mooie toneelbeeld met de beschikbare technische middelen?

In deze cursus leer je van ervaren docenten in overzichtelijke stappen hoe je zoiets aanpakt.

Voor wie?

De cursus is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het maken van theater. (school, kerk, buurttheater of locatietheater) 

Zowel de technicus die zich op het creatieve vlak wil verdiepen, als de creatieveling die meer wil weten over techniek, is deze cursus zeer geschikt.

Je hebt geen specifieke technische voorkennis nodig, alhoewel het zeker een pre is als je het proces van theater maken kent. Het belangrijkste om mee te nemen zijn jouw ideeën en je passie voor mooie voorstellingen.

Vorm

De groep bestaat uit 6 tot 8 deelnemers en we werken gezamenlijk aan een project. 

Elke deelnemer doet zowel licht als geluid. Tijdens de uitvoer van het project werken we in groepen waarbij we wisselen. Op deze manier besteedt iedereen evenveel tijd aan licht en geluid.

Doel

Na afloop van het programma kun je een basis licht- en geluidsplan maken. Je kent de principes van het belichten en de verschillende type spots en hun eigenschappen. Je hebt basiskennis van kleurenleer en kan deze toepassen.

Je hebt overzicht van een geluidsysteem en je hebt geleerd welke mogelijkheden een (digitale of analoge) mengtafel heeft en welke creatieve bijdrage routing, EQ en FX kan hebben voor het realiseren van de voorstelling. Je hebt geleerd te werken met het programma Q-lab voor het afspelen van audiobestanden.

Creatief met licht en geluid

spelenderwijs ontdekken wat je met theatertechniek kan doen

De cursus

De cursus bestaat uit drie lesdagen:

Les 1 Vrijdag 26 maart 2021:
09:30 – 12:30 Geluid, introductie project en + bouw en overzicht geluid en licht
13:15 – 16:30 Vervolg opbouw en Q-lab training.

Les 2 Zaterdag 27 maart 2021
09:30 – 12:30 Geluid & Licht, uitvoeren project.
13:15 – 16:30 Belichten en geluid in decor. Bespreken van verschillende opties.

Les 3 Zaterdag 3 april 2021
09:30 – 12:30 Geluid, afregelen systemen, richting en klankbeoordeling geluid.
Lichtstanden maken, lichtrichtingen, kleur en beweging
13:15 – 16:30 Opvoering productie
Bespreking / reflectie
Opvoering verbeterde versie
Bespreking / reflectie

De inhoud

De cursus Creatief met licht en geluid biedt een verrassende kijk op de vraag hoe creëer ik een mooi beeld met beperkte middelen

Bij podiumproducties draait het om de illusie die door het spel, kostuums, decor, licht en geluid wordt gecreëerd. Stel je voor, je maakt een toneelbeeld van een station, waarbij we slechts een acteur op een bankje zien zitten. Door het licht wat we zien en geluid dat we horen, kunnen we de illusie wekken dat de persoon echt op een station zit. Het publiek begrijpt meteen waar we zijn en dat is de bedoeling. Hoe je dat doet, leer je in deze cursus.

Heeft u nog vragen?

15 + 1 =

Kosten

Cursus  € 895,-  ex 21%btw,  (inclusief btw € 1082,95).

In de cursusprijs is alles inbegrepen. Het is handig als je zelf een laptop hebt, maar niet noodzakelijk. Je kunt gebruikmaken van de software en de computers van het IAB.

Waar

Het IAB heeft een eigen opleidingsfaciliteit aan de Schaverijstraat 8 te Utrecht. (Werkspoorkwartier). Alle benodigde apparatuur is hier aanwezig.
Het is ook mogelijk de training op locatie te organiseren. Neemt u gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Tijden en data

De lesdagen zijn op vrijdag 26, zaterdag 27 maart 2021 en zaterdag 3 april 2021
van 09:30 – 16:30.

Hoofddocenten

Frans is een van de pioniers in de geluidstechniek in Nederland. Hij mixte zijn eerste bandje op 23 april 1977 (al 40 jaar geluidstechnicus) en begon het IAB in 1993. Hij gaf de eerste cursus specifiek voor live geluidstechnici in Nederland onder de naam ‘sound reinforcement’.

Frans Ockeloen

Directeur IAB, docent geluid, Instituut voor Audio en Belichtingstechniek

Mark Tober is sinds 2004 als freelancer werkzaam in de lichttechniek. Op dit moment werkt hij al ruim tien jaar als docent en is nog steeds werkzaam bij diverse bands en onder andere TivoliVredenburg. Co-auteur 'Lichttechniek - de basis', docent lichttechniek IAB.

In TivoliVredenburg is hij ook betrokken geweest bij ontwerp en uitvoering van het DMX over IP-netwerk.

Mark Tober

Auteur 'Lichttechniek de basis', Docent lichttechniek IAB