Financiering

Studiefinanciering

Studenten voor de Dagopleiding Podium en Evenemententechniek vallen niet onder de Wet Studiefinanciering. Wel biedt de Wet op de Inkomstenbelasting in Nederland fiscale voordelen.
De overheid betaalt mee aan de kosten voor opvoeding en verzorging van kinderen van 0 tot 18 jaar. Dit alles is geregeld in de Algemene Kinderbijslagwet (AKW). Soms geldt kinderbijslag ook als de student uitwonend is.
De Nederlandse overheid ziet een studie als een goede investering in de Nederlandse economie. Daarom zijn de studiekosten (o.a. collegegeld en studieboeken) fiscaal aftrekbaar. Als student bij IAB kun je de studiekosten van de belasting aftrekken. Dit betekent dat je (als student) in de laagste belastingschijf van 33% al zo’n € 3.240,- per studiejaar terug kunt krijgen.

carryforward principe

De studiekosten vormen een zogenaamde persoonsgebonden aftrekpost. Als je nog niet voldoende inkomen hebt om deze kosten fiscaal af te trekken, kun je deze aftrekpost bewaren voor de toekomst. Dit is het zogenaamde ‘carryforward’-principe. Voorwaarden zijn dat je de studiekosten bij de Belastingdienst aangeeft, dat je de studie zelf betaalt en dat je deze aftrekpost binnen negen jaar gebruikt.

De onderhandse lening

Ook kan je, om je studie zelf te kunnen betalen, bij je ouders een onderhandse lening aangaan. Dit betekent dat je van je ouders geld leent en hier afspraken over maakt. Bijvoorbeeld over de hoogte van de lening, het rentepercentage en de betalingstermijnen. Deze afspraken moeten worden vastgelegd in een contract. Het opgestelde contract laat je registreren bij de Belastingdienst.
Kijk voor aanvullende informatie en de meest actuele bedragen op www.belastingdienst.nl of informeer bij een belasting adviseur.

ZZP-er of Freelancer

Werk je al als ZZP-er en stuur je facturen. Dan kun je de BTW op de opleiding (21%) direct in mindering brengen of terugvragen. De overige opleidingskosten en zelfs de reiskosten kun je opvoeren als investering in een beroepsopleiding om zo je vak beter te kunnen uitoefenen. Dit is een veelgebruikte manier van onze studenten om de opleiding betaalbaar te maken.

Heb jij nog vragen?

Onze expert, Janneke staat altijd voor je klaar met duidelijk advies.

13 + 5 =