Cursus Mixtechniek

Over impact maken en het verantwoorden van je muzikale keuzes. (Voor gevorderden).

In het kort

In deze workshop mixtechniek gaan we diep in op de kunst van het mixen. Mixen is iets anders dan muziek maken. Bij mixen draait het om een mooi coherent verhaal maken uit de losse componenten die jij tot je beschikking hebt. Maar hoe verantwoord jij die keuze? Waarom klinkt de ene mix beter dan de ander? Met deze cursus leer je hoe je de muziek het verhaal zelf laat vertellen. Het verschil tussen een briljante mix en een best-wel-aardige mix is creativiteit. Hoe beter je begrijpt hoe je een kloppend coherent geheel kunt maken, hoe meer ruimte er over is voor je creativiteit, des te beter je jouw keuzes kunt communiceren met de artiest. Dit programma verbreed je horizon door hier de focus te leggen. In de groep bespreken we ieders mix en onderzoeken wij hoe we jouw mix nog meer impact kunnen geven. Daarnaast gaan we ook individueel aan de slag. De feedback die je op je mix ontvangt is persoonlijk en daardoor verhelderend. Als je zelf weet wat je wilt verbeteren gaan we hier natuurlijk ook aan werken. Zoals Mike Stavrou, auteur van “Mixing with your mind”, opmerkte “Why sleep when you can mix?”
In de workshop leer je hoe je een professioneel klinkende mix neer te zetten en raak je vertrouwd met alle randapparatuur die daarbij nodig is. De groep bestaat uit maximaal zes deelnemers zodat er voldoende aandacht is voor ieders werk.

Voor wie?

De cursus is bedoeld voor live audio technici, ex-IAB cursisten van de Opleiding geluidstechnicus (ook bekend als live audio 1 of Sound Reinforcement) en de Dagopleiding Podium en Evenemententechniek, muzikanten met een home studio en verder iedereen die de kunst van het mixen wil leren of zich verder wil bekwamen. De cursus veronderstelt enige voorkennis en is niet geschikt voor de beginnende technicus. De kandidaat wordt verwacht kennis te hebben van: 1) Toonregeling, alle voorkomende parameters. 2) Effect, de meest voorkomende presets en parameters op galmapparatuur. 3) Dynamics, alle parameters van compressors, gates en expanders.

Doel

Na afloop heeft de deelnemer nieuwe inzichten in het opzetten van een mix. De muzikale structuur, zoals compositie en arrangement, bieden nieuwe aanknopingspunten voor het nemen van beslissingen tijdens het mixproces. Het doel is het “vangen” van de energie in de muziek.

Cursusdata

De cursus heeft 3 klassikale sessies en twee individuele mixsessies. De klassikale lesavonden data zijn op: nader te bepalen in het voorjaar van 2020. Definitieve data volgen binnenkort. De cursuslessen zijn tussen 19.00 – en 22.00.

De cursus bestaat uit 5 dagdelen. Er zijn drie lesavonden waarin theorie en voorbeelden worden behandeld. Na de eerste lesavond ga je zelfstandig aan de slag met een muziekproductie op een nader te bepalen moment in dezelfde week. De resultaten van je mix worden in de avondles besproken. Je krijgt zo een beeld van je eigen mixopvatting en nieuwe mogelijkheden. Je sluit de cursus af met een eigen mix van de productie.

Frans is een van de pioniers in de geluidstechniek in Nederland. Hij mixte zijn eerste bandje in 1977 en begon het IAB 1993. Hij gaf de eerste cursus specifiek voor live geluid in Nederland onder de naam ‘sound reinforcement’.

Frans Ockeloen

Directeur IAB, docent geluid, Instituut voor Audio en Belichtingstechniek

Kosten

Volgende cursusmoment is nog niet vastgesteld.


€ 930,- (excl. BTW) bij inschrijving voor … 2019

€ 980,- (excl. BTW) bij inschrijving voor … 2019