Opleiding geluidstechniek

De beste opleiding van Nederland

Geluidstechniek van beginner tot pro

Dit is de meest complete live audio cursus voor de geluidstechnicus. Het idee is simpel. Je creëert de best mogelijke mix en levert een essentiële bijdrage aan de muzikale beleving voor het publiek, maar hoe krijg je dit voor elkaar? Je komt er al snel achter dat het toch niet zo simpel is. In live audio zijn er eindeloos veel factoren die het eindresultaat bepalen. Dit zorgt ervoor dat elke mix verschillend klinkt. En ook nog eens op elke locatie weer anders is. Hoe zorg je ervoor dat je niet verdwaalt en de juiste keuzes maakt? Hoe tover je met al die techniek een indrukwekkend geluid voor het gehele publiek?

Al meer dan 25 jaar geleden begon het IAB met deze opleiding. Op bijna elk podium in Nederland is wel iemand met een IAB diploma. Voor theaters en mensen uit de praktijk is het IAB de eerste keuze. Het IAB begon ooit als een opleider met een heldere doelstelling. Praktijkonderwijs op hoog niveau dat alle facetten onder de loep neemt. Zoals systeemtechniek, systeemontwerp en het leren mixen. Het wordt namelijk een stuk duidelijker als je kunt oefenen met die verschillende factoren en stap voor stap kan ervaren hoe deze op elkaar in werken. Dit hebben we bereikt met een unieke lesmethode die je live opgenomen bandjes laat mixen. Dit plus alle ervaring die we hebben opgedaan zorgt voor veel persoonlijke begeleiding terwijl je leert mixen. Deze ervaring delen we graag met jou, doe jij mee?

Past deze opleiding bij jou?

Een geluidstechnicus is een essentieel onderdeel voor live entertainment. Dit betekent dat jij aan het werk bent als iedereen vrolijk naar dat concert, festival of theater gaat. Het voordeel is dat jij de beste plek in de zaal hebt en onderdeel bent van de entertainment. Jij zorgt er technisch voor dat alles goed en zuiver klinkt. De opleiding geluidstechnicus is op de praktijk afgestemd. Dit zorgt voor een vloeiende overgang naar het werkveld. Passen de volgende termen bij jou? Ben jij:

Technisch?

Het belangrijkste is je motivatie. Gevoel voor techniek is wenselijk, maar niet noodzakelijk. Ook zonder wis- en natuurkunde in je vooropleiding kun je de cursus prima volgen. Tijdens de live audio cursus leer je hoe de systemen functioneren en hoe alles werkt op zowel een digitale als analoge mengtafel.

Communicatief?

Bij het versterken van instrumenten gaat het altijd om klankbeoordeling en balans. De artiest geeft de verantwoordelijkheid over hoe het geheel klinkt aan jou. Het is essentieel voor elke professional om hierover helder te kunnen communiceren.

Creatief?

Je leert hoe je een mix opzet en je ontwikkelt een oor voor kwaliteit. Arrangement en stijlkenmerken krijgen aandacht en helpen jouw visie op de mix te ontwikkelen.

Het uiteindelijke geluidsbeeld is het resultaat van jouw creatieve keuzes. Hier kun je in alle vrijheid experimenteren en ontdekken.

Geen 9 tot 5 type?

In dit vak is geen dag, avond of nacht hetzelfde. Soms werk je in een theater, dan op een festival, dan op een evenement van een groot bedrijf. Houd jij van afwisseling en avontuur? Dan is dit jouw cursus!

Unieke lesmethode

Hier heeft het IAB zijn reputatie mee verdient!

Praktisch mixen

Leren door te doen in plaats van alleen te kijken.

Kleine groepen

Samenwerking gebaseerd op de praktijk.

Totale opleiding

In 22 avonden van een beginner naar pro.

Wat doet een geluidstechnicus?

In geluidstechniek heb je verschillende takken van sport. Zo heb je technici die in de studio werken en muziek opnemen en mixen, er zijn technici die zich bezighouden met ‘Audio post production’, zoals geluid bij film en er zijn live audio technici. Het verschil tussen studio en live is dat een studiotechnicus het muzikale kunstwerk mixt voor 2 speakers in een kleine ruimte.

Een live situatie bestaat uit een podium, de compositie, de uitvoerende muzikanten en natuurlijk het publiek. De live audio techniek zit tussen podium en publiek in. Het doel is om het muzikale kunstwerk zo te laten klinken zoals het bedoeld is. Dit stelt het publiek in staat het muzikale verhaal te volgen in al zijn facetten. Als geluidstechnicus ben jij verantwoordelijk voor de balans in de zaal. En dat heeft nogal wat ingewikkelde kanten. Neem bijvoorbeeld het asymmetrische publieksvlak: er zitten toehoorders op de eerste rij, maar ook helemaal achterin, boven op een balkon of tribune. De luidsprekers hebben dus grote afstanden af te leggen en om dat te kunnen doen produceren ze nogal wat geluid. Daar mag het publiek op de eerste rij geen last van hebben, dus we zoeken een redelijk egale verdeling van geluidsdruk. Maar hoe doe je dat?

Daarnaast is ook van belang dat de luidsprekers een egaal afstraalgedrag hebben, anders hoor je op bepaalde plaatsen in de zaal bijvoorbeeld geen hoge of lage tonen en juist hoge frequenties zijn weer van belang voor de spraakverstaanbaarheid. 

Kortom, het is een aardige puzzel om het geluid overal goed te krijgen.

De vier globale functies

Binnen de categorie Live Audio zien we globaal vier functies. Ontdek welke van deze het meest bij jou past!

De Systeemtechnicus

is verantwoordelijk voor het geluidssysteem en dat dit systeem overal goed klinkt. Zijn werk dient als basis voor de zaalversterking.

De Front of House technicus

(zaaltechnicus) is verantwoordelijk voor de balans en de klank van het concert.

De Monitortechnicus

zorgt dat elke muzikant zichzelf en andere muzikanten kan horen. Hij maakt dus een balans op verzoek van elke muzikant.

De Systeemontwerper

bedenkt het systeem voor het evenement. Vooral van belang bij evenementenlocaties in de openlucht of in een industriële hal.

Er zijn ook meerdere specialisten in de praktijk aan het werk, zoals de zender-specialist, maar ook de accountmanager die de technische productie organiseert.

Zoals je ziet komt er nogal wat bij kijken voor een goed geluid bij een live productie. Daarom besteden we in de opleiding Geluidstechnicus zowel veel aandacht aan de systeemkant als ook de artistieke kant, het maken van een mooi geluidsbeeld. 

Voor elke discipline geldt dat het ontwikkelen van een goed gehoor belangrijk is. En dat je er over kan praten, want je werkt met muzikanten, regisseurs en tal van anderen die artistiek inhoudelijke mening over je werk kunnen hebben. 

Gelukkig kun je in de live audio cursus veel tijd besteden aan het mixen van fantastische muziek, geheel individueel waarbij je jouw werk kunt vergelijken met dat van anderen. Na afloop van de cursus kun je vol vertrouwen in de praktijk aan de slag.

Doel

Na het afronden van deze live audio cursus ben je in staat een geluidsplan te maken en uit te voeren. Je kunt een geluidsysteem samenstellen voor een gegeven zaal, geluid opbouwen, afregelen en mixen. Daarnaast kun je helder communiceren over het werk met opdrachtgevers en collega’s. Je kunt zelfstandig werken en leiding geven.

Info over de live audio cursus

Programma opleiding geluidstechnicus

Bij aanvang van de opleiding geluidstechnicus ontvang je een uitgebreide lesmap, waar je informatie vindt die tijdens de les wordt behandeld. De kosten van de lesmap zijn in de cursusprijs inbegrepen. De lesavonden beginnen met het bespreken van de theorie en welk probleem we er mee willen oplossen. Daarna ga je praktisch aan de slag.

De opnames van het bandproject worden tijdens de opleiding geluidstechnicus gebruikt bij het mixen van het geluid. De videobeelden worden op een groot scherm geprojecteerd zodat we zo dicht mogelijk bij een real live ervaring komen. Elke cursist werkt op zijn eigen geluidstafel en werkt aan een eigen mix. Dit is de lesmethode waarmee de opleiding zijn reputatie heeft verdiend! Hierdoor bouw je de praktische mixervaring op die aansluit op wat je op dat moment hebt geleerd.

Tijdens de opleiding geluidstechnicus zijn er voortgangstoetsen, zowel theoretisch als praktisch. Het kwalificerende examen bestaat uit een casus en een mixopdracht. Hier behandelen we onder andere:

• Systeemopbouw, monitors en FOH
• Stroomvoorziening
• Gehoortraining
• Mengtafels, analoog en digitaal, monitors en FOH
• De kunst van het mixen / mixvaardigheid
• Audio-theorie

• Akoestiek
• Microfoons
• Audioverbindingen, analoog en digitaal
• Bandproject
• Luidsprekersystemen
• Systeemontwerp voor producties.

Frans is een van de pioniers in de geluidstechniek in Nederland. Hij mixte zijn eerste bandje op 23 april 1977 (al 40 jaar geluidstechnicus) en begon het IAB in 1993. Hij gaf de eerste live audio cursus specifiek voor geluidstechnici in Nederland onder de naam ‘sound reinforcement’.

Frans Ockeloen

Directeur IAB, docent geluid, Instituut voor Audio en Belichtingstechniek

Heb jij nog vragen? Kom langs voor een persoonlijk gesprek!

14 + 5 =

Deze opleiding wordt niet meer gegeven