Unieke lesmethode

Hier heeft het IAB zijn reputatie mee verdient!

Praktisch mixen

Leren door te doen in plaats van alleen te kijken.

Kleine groepen

Samenwerking en ontwikkeling gebaseerd op praktijk.

Totale opleiding

In 24 avonden van een beginner naar pro.

Opleiding geluidstechnicus

In verband met coronamaatregelen zijn de groepen kleiner maar de opleiding gaat alsnog in zijn praktische vorm door.

In het kort

Een geluidstechnicus werkt in live entertainment. Dit betekent dat jij aan het werk bent als iedereen vrolijk naar dat concert, festival of theater gaat. Het voordeel is dat jij de beste plek in de zaal hebt en onderdeel bent van de entertainment. Jij zorgt er technisch voor dat alles goed en zuiver klinkt. Hier leer je de fijne kneepjes van het vak. Houd jij van live audio? Dan ben je bij de opleiding geluidstechnicus op het goede adres!

Past deze opleiding bij jou?

De opleiding geluidstechnicus is op de praktijk afgestemd. Dit zorgt voor een vloeiende overgang naar het werkveld. Passen de volgende termen bij jou? Ben jij:

Technisch?
Het belangrijkste is je motivatie. Gevoel voor techniek is wenselijk, maar niet noodzakelijk. Ook zonder wis- en natuurkunde in je vooropleiding kun je de cursus prima volgen. Tijdens de opleiding leer je hoe de systemen functioneren en hoe alles werkt op zowel een digitale als analoge mengtafel.
Communicatief?
Bij het versterken van instrumenten gaat het altijd om klankbeoordeling en balans. De artiest geeft de verantwoordelijkheid over hoe het geheel klinkt aan jou. Het is essentieel voor elke professional om hierover helder te kunnen communiceren.
Creatief?
Je leert hoe je een mix opzet en je ontwikkelt een oor voor kwaliteit. Arrangement en stijlkenmerken krijgen aandacht en helpen jouw visie op de mix te ontwikkelen.

Het uiteindelijke geluidsbeeld is het resultaat van jouw creatieve keuzes. Hier kun je in alle vrijheid experimenteren en ontdekken.

Geen 9 tot 5 type?
In dit vak is geen dag, avond of nacht hetzelfde. Soms werk je in een theater, dan op een festival, dan op een evenement van een groot bedrijf. Houd jij van afwisseling en avontuur? Dan is dit jouw cursus!

Geluidstechnici

In geluidstechniek heb je verschillende takken van sport. Zo heb je technici die in de studio werken en muziek opnemen en mixen, er zijn technici die zich bezighouden met ‘Audio post production’, zoals geluid bij film en er zijn live audio technici. Het verschil tussen studio en live is dat een studiotechnicus het muzikale kunstwerk mixt voor 2 speakers in een kleine ruimte. Dit doet hij door een prachtige balans te maken met spannende details.

Een live situatie bestaat uit een podium, de compositie, de uitvoerende muzikanten en natuurlijk het publiek. De live audio techniek zit tussen podium en publiek in. Het doel is om het muzikale kunstwerk zo te laten klinken zoals het bedoeld is. Dit stelt het publiek in staat het muzikale verhaal te volgen in al zijn facetten. Als geluidstechnicus ben jij verantwoordelijk voor de balans in de zaal. En dat heeft nogal wat ingewikkelde kanten. Neem bijvoorbeeld het asymmetrische publieksvlak: er zitten toehoorders op de eerste rij, maar ook helemaal achterin, boven op een balkon of tribune. De luidsprekers hebben dus grote afstanden af te leggen en om dat te kunnen doen produceren ze nogal wat geluid. Daar mag het publiek op de eerste rij geen last van hebben, dus we zoeken een redelijk egale verdeling van geluidsdruk. Maar hoe doe je dat?

Daarnaast is ook van belang dat de luidsprekers een egaal afstraalgedrag hebben, anders hoor je op bepaalde plaatsen in de zaal bijvoorbeeld geen hoge of lage tonen en juist hoge frequenties zijn weer van belang voor de spraakverstaanbaarheid. 

Kortom, het is een aardige puzzel om het geluid overal goed te krijgen.

De vier globale functies

Binnen de categorie Live Audio zien we globaal vier functies:

 • Een Systeemtechnicus is verantwoordelijk voor het geluidssysteem en dat dit systeem overal goed klinkt. Zijn werk dient als basis voor de zaalversterking.

   

 • De Front of House technicus (zaaltechnicus) is verantwoordelijk voor de balans en de klank van het concert.

   

 • De Monitortechnicus zorgt dat elke muzikant zichzelf en andere muzikanten kan horen. Hij maakt dus een balans op verzoek van elke muzikant.

   

 • Systeemontwerper bedenkt het systeem voor het evenement. Vooral van belang bij evenementenlocaties in de openlucht of in een industriële hal.

   

 • Er zijn ook meerdere specialisten in de praktijk aan het werk, zoals de zender-specialist, maar ook de accountmanager die de technische productie organiseert.

Zoals je ziet komt er nogal wat bij kijken voor een goed geluid bij een live productie. Daarom besteden we in de opleiding Geluidstechnicus zowel veel aandacht aan de systeemkant als ook de artistieke kant, het maken van een mooi geluidsbeeld. 

Voor elke discipline geldt dat het ontwikkelen van een goed gehoor belangrijk is. En dat je er over kan praten, want je werkt met muzikanten, regisseurs en tal van anderen die artistiek inhoudelijke mening over je werk kunnen hebben. 

Gelukkig kun je in de cursus veel tijd besteden aan het mixen van fantastische muziek, geheel individueel waarbij je jouw werk kunt vergelijken met dat van anderen. Na afloop van de cursus kun je vol vertrouwen in de praktijk aan de slag.

Doel

Na het afronden van de opleiding geluidstechnicus ben je in staat een geluidsplan te maken en uit te voeren. Je kunt een geluidsysteem samenstellen voor een gegeven zaal, geluid opbouwen, afregelen en mixen. Daarnaast kun je helder communiceren over het werk met opdrachtgevers en collega’s. Je kunt zelfstandig werken en leiding geven.

Programma

Bij aanvang van de opleiding geluidstechnicus ontvang je een uitgebreide lesmap, waar je informatie vindt die tijdens de les wordt behandeld. De kosten van de lesmap zijn in de cursusprijs inbegrepen. De lesavonden beginnen met het bespreken van de theorie en welk probleem we er mee willen oplossen. Daarna ga je praktisch aan de slag.

De opnames van het bandproject worden tijdens de opleiding geluidstechnicus gebruikt bij het mixen van het geluid. De videobeelden worden op een groot scherm geprojecteerd zodat we zo dicht mogelijk bij een real live ervaring komen. Elke cursist werkt op zijn eigen geluidstafel en werkt aan een eigen mix. Dit is de lesmethode waarmee de opleiding zijn reputatie heeft verdiend! Hierdoor bouw je de praktische mixervaring op die aansluit op wat je op dat moment hebt geleerd.

Tijdens de opleiding geluidstechnicus zijn er voortgangstoetsen, zowel theoretisch als praktisch. Het kwalificerende examen bestaat uit een casus en een mixopdracht. Hier behandelen we onder andere:

• Systeemopbouw, monitors en FOH
• Stroomvoorziening
• Gehoortraining
• Mengtafels, analoog en digitaal, monitors en FOH
• De kunst van het mixen / mixvaardigheid
• Audio-theorie

• Akoestiek
• Microfoons
• Audioverbindingen, analoog en digitaal
• Bandproject
• Luidsprekersystemen
• Systeemontwerp voor producties.

Frans is een van de pioniers in de geluidstechniek in Nederland. Hij mixte zijn eerste bandje op 23 april 1977 (al 40 jaar geluidstechnicus) en begon het IAB in 1993. Hij gaf de eerste cursus specifiek voor geluidstechnici in Nederland onder de naam ‘sound reinforcement’.

Frans Ockeloen

Directeur IAB, docent geluid, Instituut voor Audio en Belichtingstechniek

Heb jij nog vragen? Kom langs voor een persoonlijk gesprek!

10 + 5 =

Cursusdata

De eerst volgende cursus is van 6 september 2021 t/m eind februari 2022.

20 lesavonden, waarvan 3 iets eerder beginnen. Elke avond van 19:00 – 22:00 met 15 minuten pauze.
Voor systeemopbouw, 3x aanvang vanaf 17.00 uur.De cursist ontvangt van tevoren een rooster, zodat doordeweekse activiteiten kunnen worden gepland.

Tijdens het bandproject ben je twee middag/avonden bezig. Reken op een avond in de week thuisstudie en ter voorbereiding van de les. Dus in totaal 1 cursusavond + 2 uur thuisstudie per week.

Mochten avondlessen een probleem vormen adviseert het IAB de eenjarige opleiding Podium en geluidstechniek. Dit is een deeltijd optie van de opleiding podium en evenemententechniek. Exclusief het aspect voor lichttechniek en inclusief podiumtechniek. De podiumtechniek vaardigheden zijn niet verplicht maar komen vaak van pas in het werkveld en vergroot de kans op werk.

Kosten opleiding geluidstechnicus

De kosten van de lesmap en toetsen e.g. zijn in de cursusprijs inbegrepen.

Vroegboekkorting: Voor 15 juni 2021 € 2.359,5 (incl. BTW) € 1.950,- (excl. BTW)

De opleiding kost (inclusief examen en cursusmateriaal) € 2.480,5 (incl. BTW) of € 2.050,- (excl. BTW).
Uiterlijk inschrijven voor 30 augustus 2021.

Het is ook mogelijk om in 3 termijnen te betalen. 
€ 2.050,- + € 75,- administratie kosten € 2.125 (excl. 21% BTW)  of € 2.571,25 (incl. 21% BTW).

Klik op financiering voor meer informatie over betalingsmogelijkheden