Unieke lesmethode

Hier heeft het IAB zijn reputatie mee verdient!

Praktisch mixen

Leren door te doen in plaats van alleen te kijken.

Kleine groepen

Samenwerking en ontwikkeling gebaseerd op praktijk.

Totale opleiding

In 24 avonden van een beginner naar pro.

Opleiding geluidstechnicus

De avondcursus voor live audio

In het kort

Een geluidstechnicus werkt in live entertainment. Jij bent aan het werk als iedereen vrolijk naar dat concert, festival of theater gaat. Het voordeel is dat jij de beste plek in de zaal hebt en onderdeel bent van de entertainment. Jij zorgt er technisch voor dat alles goed en zuiver klinkt. Hier leer je de fijne kneepjes van het vak. Houd jij van live audio? Dan ben je hier op het goede adres!

Past deze opleiding bij jou?

De opleiding geluidstechnicus is op de praktijk afgestemd. Dit zorgt voor een vloeiende overgang naar het werkveld. Passen de volgende termen bij jou? Ben jij:

Technisch?
Het belangrijkste is je motivatie. Gevoel voor techniek is wenselijk, maar niet noodzakelijk. Ook zonder wis- en natuurkunde in je vooropleiding kun je de cursus prima volgen. Tijdens de opleiding leer je hoe de systemen functioneren en hoe alles werkt op zowel een digitale als analoge mengtafel.
Communicatief?
Bij het versterken van instrumenten gaat het altijd om klankbeoordeling en balans. De artiest geeft de verantwoordelijkheid over hoe het geheel klinkt aan jou. Het is essentieel voor elke professional om hierover helder te kunnen communiceren.
Creatief?
Je leert hoe je een mix opzet en je ontwikkelt een oor voor kwaliteit. Arrangement en stijlkenmerken krijgen aandacht en helpen jouw visie op de mix te ontwikkelen.

Het uiteindelijke geluidsbeeld is het resultaat van jouw creatieve keuzes. Hier kun je in alle vrijheid experimenteren en ontdekken.

Geen 9 tot 5 type?
In dit vak is geen dag, avond of nacht hetzelfde. Soms werk je in een theater, dan op een festival, dan op een evenement van een groot bedrijf. Houd jij van afwisseling en avontuur? Dan is dit jouw cursus!

Doel

Na het afronden van de cursus ben je in staat een geluidsplan te maken en uit te voeren. Je kunt een geluidsysteem samenstellen voor een gegeven zaal, geluid opbouwen, afregelen en mixen. Daarnaast kun je helder communiceren over het werk met opdrachtgevers en collega’s. Je kunt zelfstandig werken en leiding geven.

Programma

Bij aanvang van de cursus ontvang je een uitgebreide lesmap, waar je informatie vindt die tijdens de les wordt behandeld. De kosten van de lesmap zijn in de cursusprijs inbegrepen. De lesavonden beginnen met het bespreken van de theorie en welk probleem we er mee willen oplossen. Daarna ga je praktisch aan de slag.
Tijdens de cursus zijn er voortgangstoetsen, zowel theoretisch als praktisch. Het kwalificerende examen bestaat uit een casus en een mixopdracht. Hier behandelen we onder andere:

• Systeemopbouw, monitors en FOH
• Stroomvoorziening
• Gehoortraining
• Mengtafels, analoog en digitaal, monitors en FOH
• De kunst van het mixen / mixvaardigheid
• Audio-theorie

• Akoestiek
• Microfoons
• Audioverbindingen, analoog en digitaal
• Bandproject
• Luidsprekersystemen
• Systeemontwerp voor producties.

Frans is een van de pioniers in de geluidstechniek in Nederland. Hij mixte zijn eerste bandje op 23 april 1977 (al 40 jaar geluidstechnicus) en begon het IAB in 1993. Hij gaf de eerste cursus specifiek voor geluidstechnici in Nederland onder de naam ‘sound reinforcement’.

Frans Ockeloen

Directeur IAB, docent geluid, Instituut voor Audio en Belichtingstechniek

Heb jij nog vragen? Kom langs voor een persoonlijk gesprek!

13 + 14 =

Cursusdata

De eerst volgende cursus is van 6 januari t/m eind juni 2021.

20 lesavonden, waarvan 3 iets eerder beginnen. Elke avond van 19:00 – 22:00 met 15 minuten pauze.
Voor systeemopbouw, 3x aanvang vanaf 17.00 uur.

De cursus vindt plaats op de woensdagavonden. Van 6 januari t/m 24 februari 2021. Daarna gaat de cursus verder op de maandagavond. Vanaf 1 maart t/m 28 juni 2021. De cursist ontvangt van tevoren een rooster, zodat doordeweekse activiteiten kunnen worden gepland.

Tijdens het bandproject ben je twee middag/avonden bezig. Reken op een avond in de week thuisstudie en ter voorbereiding van de les. Dus in totaal 1 cursusavond + 2 uur thuisstudie per week.

Mochten avondlessen een probleem vormen adviseert het IAB de eenjarige opleiding Podium en geluidstechniek. Dit is een deeltijd optie van de opleiding podium en evenemententechniek. Exclusief het aspect voor lichttechniek en inclusief podiumtechniek. De podiumtechniek vaardigheden zijn niet verplicht maar komen vaak van pas in het werkveld en vergroot de kans op werk.

Kosten

De kosten van de lesmap en toetsen e.g. zijn in de cursusprijs inbegrepen.

Vroegboekkorting tot 15 november 2020! Betaal € 2.389,75 (incl. 21% BTW) of € 1.975,- (excl. 21% BTW).

De opleiding kost (inclusief examen en cursusmateriaal) € 2.480,5 (incl. BTW) of € 2.050,- (excl. BTW).
Uiterlijk inschrijven voor 4 januari 2021.

Het is ook mogelijk om in 3 termijnen te betalen. 
€ 2.050,- + € 75,- administratie kosten € 2.125 (excl. 21% BTW)  of € 2.571,25 (incl. 21% BTW).

Klik op financiering voor meer informatie over betalingsmogelijkheden