25+ jaar

Toonaangevend in theatertechniek

Op elk podium

Wel een technicus met een IAB diploma

Professionals

Altijd les van echte professionals uit het vak

9,7

Beoordelingscijfers van onze ex-studenten!

Opleiding Lichttechniek

In het kort

Wie weet maak je de lichtshow van het jaar! Bij de opleiding lichttechniek leer je alles wat je nodig hebt om een lichtplan te bedenken en uit te voeren. Na de opleiding ben jij de belichter die het licht creëert voor theaterproducties, concerten, evenementen en festivals!

Past de opleiding lichttechniek bij jou?

Je leert tijdens deze cursus te werken met schijnwerpers en andere belichtingsapparatuur. Maar het gaat dieper dan dat. Je leert nadenken over lichtrichtingen, kleur en beweging. Deze cursus draait niet alleen om techniek, maar ook om hoe je licht kunt toepassen.

Technisch?

Het belangrijkste is je motivatie. Gevoel voor techniek is wenselijk, maar niet noodzakelijk. Ook zonder wis- en natuurkunde in je vooropleiding kun je de cursus prima volgen.

Je spendeert veel tijd aan het programmeren van professionele lichtcomputers en die zijn verbonden met ESP Vision, een simulatie programma zodat je precies ziet hoe het beeld er uit komt te zien. Daarna ga je praktisch aan de slag. Bouw jouw plan in onze theaterzaal op om in de praktijk te zien hoe het heeft gewerkt.

Communicatief?

Een goede belichter is ook een teamplayer. Want de samenstelling van het team verandert vaak en je moet samen een show neerzetten. Je werkt namelijk altijd in dezelfde ruimte als de klant. En sociale vaardigheden kunnen (zeker als freelancer) het verloop van je carrière bepalen.

Creatief?

Wil jij een fantastische lichtshow maken? Als lichttechnicus bestaat je werk uit het maken van creatieve keuzes en technische vaardigheden. Ga jij extra dimensies toevoegen aan het podium? Jouw creatie voegt emotie en diepte toe.

Geen 9 tot 5 type?

In dit vak is geen dag, avond of nacht hetzelfde. Soms werk je in een theater, dan op een festival, dan op een evenement van een groot bedrijf. Houd jij van afwisseling en avontuur? Dan is dit jouw cursus!

Waarom kiezen voor het IAB?

Het kwaliteitsverschil tussen een goede belichter en een slechte belichter is vaak groter dan mensen denken. Als opleider voor geluid en licht zien we dat binnen ons vakgebied geluid wordt gezien als een vager concept en hierdoor moeilijker. Maar licht gaat heel diep. Als een voorstelling niet goed belicht is kan dat grote consequenties hebben. Bijvoorbeeld als een schaduw op het gezicht onduidelijk is, zie je de gelaatsuitdrukkingen niet goed. Hierdoor krijgt het publiek minder connectie met de show omdat ze de emotie niet goed zien. Je krijgt daarom bij het IAB veel tijd achter de lichttafel zodat je ervaring opbouwt. Dit doen we in combinatie met veel persoonlijke begeleiding die je helpt om ‘het plaatje’ te maken.

Positief: Communicatie, Kwaliteit,
Professionaliteit,
 Waarde

Genoten van de leerstof, de mix theorie / praktijk en de prettige manier van lesgeven. De dinsdagen waren voor mij altijd weer een ” dagje uit “.

Theo Martens

Positief: Communicatie, Kwaliteit,
Professionaliteit,
 Waarde

Opleiding lichttechniek is erg bevallen!

Nicky van Steensel van der Aa

Doel

Na afloop ben je een belichter op basis niveau. Je kunt een lichtplan maken en uitvoeren. Je bent operator voor een lichtcomputer op basisniveau. Je kunt omgaan met schijnwerpers en overige belichtingsapparatuur.

Programma opleiding lichttechniek

De lesavonden beginnen met het bespreken van de theorie en daarna praktisch aan de slag. Tijdens de cursus zijn er voortgangstoetsen, zowel theoretisch als praktisch. Het kwalificerende examen bestaat uit een toets en praktijkopdracht.

• Uitgangspunten belichtingstechniek
• stroomvoorziening, schijnwerpers
• DMX 512 (controletechniek).
• De lichtregeltafel,
• Hardpatch

• driepuntsbelichting en totalen maken
• lichtplan maken
• trouble shooting
• inleiding bewegend licht

Mark Tober is sinds 2004 als freelancer werkzaam in de lichttechniek. Op dit moment werkt hij al ruim tien jaar als docent en is nog steeds werkzaam bij diverse bands en onder andere TivoliVredenburg. Co-auteur 'Lichttechniek - de basis', docent lichttechniek IAB.

In TivoliVredenburg is hij ook betrokken geweest bij ontwerp en uitvoering van het DMX over IP-netwerk.

Mark Tober

Auteur 'Lichttechniek de basis', Docent lichttechniek IAB

Heb jij nog vragen? Kom langs voor een persoonlijk gesprek!

6 + 3 =

Deze opleiding wordt niet meer gegeven