25 jaar

Toonaangevend in theatertechniek

Op elk podium

Wel een technicus met een IAB diploma

Professionals

Altijd les van echte professionals uit het vak

8,7

Beoordelingscijfers van onze ex-studenten!

Opleiding Lichttechniek

De avondcursus voor de beginnende lichttechnicus

In het kort

Wie weet maak je de lichtshow van het jaar! Bij de opleiding lichttechniek leer je alles wat je nodig hebt om een lichtplan te bedenken en uit te voeren. Na de opleiding ben jij de belichter die het licht creëert voor theaterproducties, concerten, evenementen en festivals!

Past deze opleiding bij jou?

Je leert tijdens deze cursus te werken met schijnwerpers en andere belichtingsapparatuur. Maar het gaat dieper dan dat. Je leert nadenken over lichtrichtingen, kleur en beweging. Deze cursus draait niet alleen om techniek, maar ook om hoe je licht kunt toepassen.

Technisch?

Het belangrijkste is je motivatie. Gevoel voor techniek is wenselijk, maar niet noodzakelijk. Ook zonder wis- en natuurkunde in je vooropleiding kun je de cursus prima volgen.

Je spendeert veel tijd aan het programmeren van professionele lichtcomputers en die zijn verbonden met ESP Vision, een simulatie programma zodat je precies ziet hoe het beeld er uit komt te zien. Daarna ga je praktisch aan de slag. Bouw jouw plan in onze theaterzaal op om in de praktijk te zien hoe het heeft gewerkt.

Communicatief?

Een goede belichter is ook een teamplayer. Want de samenstelling van het team verandert vaak en je moet samen een show neerzetten. Je werkt namelijk altijd in dezelfde ruimte als de klant. En sociale vaardigheden kunnen (zeker als freelancer) het verloop van je carrière bepalen.

Creatief?

Wil jij een fantastische lichtshow maken? Als lichttechnicus bestaat je werk uit het maken van creatieve keuzes en technische vaardigheden. Ga jij extra dimensies toevoegen aan het podium? Jouw creatie voegt emotie en diepte toe.

Geen 9 tot 5 type?

In dit vak is geen dag, avond of nacht hetzelfde. Soms werk je in een theater, dan op een festival, dan op een evenement van een groot bedrijf. Houd jij van afwisseling en avontuur? Dan is dit jouw cursus!

Doel

Na afloop ben je een belichter op basis niveau. Je kunt een lichtplan maken en uitvoeren. Je bent operator voor een lichtcomputer op basisniveau. Je kunt omgaan met schijnwerpers en overige belichtingsapparatuur.

Programma opleiding lichttechniek

De lesavonden beginnen met het bespreken van de theorie en daarna praktisch aan de slag. Tijdens de cursus zijn er voortgangstoetsen, zowel theoretisch als praktisch. Het kwalificerende examen bestaat uit een toets en praktijkopdracht.

• Uitgangspunten belichtingstechniek
• stroomvoorziening, schijnwerpers
• DMX 512 (controletechniek).
• De lichtregeltafel,
• Hardpatch

• driepuntsbelichting en totalen maken
• lichtplan maken
• trouble shooting
• inleiding bewegend licht

Mark Tober is nog altijd werkzaam in het veld. Hij doet op dit moment het licht voor Douwe Bob en is auteur van het boek 'lichttechniek, de basis'.

Mark Tober

Auteur 'Lichttechniek de basis', Docent lichttechniek IAB

Heb jij nog vragen? Kom langs voor een persoonlijk gesprek!

7 + 11 =

Cursusdata

De cursus bestaat uit 13 lesavonden, van 19:00 uur tot 22:00 uur. Een aantal begint om 18:00 in verband met praktijkopdrachten. Reken op een avond in de week thuisstudie en ter voorbereiding van de les. Dus in totaal 1 cursusavond + 1,5 uur thuisstudie per week.

De opleiding vindt plaats op de dinsdagavond op de volgende data:
13 dinsdagavonden tussen 19.00 – 22.00 uur.
Van 13 februari t/m 15 mei 2018

Volg je liever een opleiding overdag? Dan adviseert het IAB Podium en Lichttechniek. Een deeltijd van de opleiding podium en evenemententechniek. Dit is ecxl. geluidstechniek en incl. opleiding lichtontwerp (lichttechniek niveau 2) en podiumtechniek.

Kosten

De kosten van de lesmap en toetsen e.g. zijn in de cursusprijs inbegrepen.
Voor 15 januari 2018: € 1.361,25 (incl. 21% BTW). Dit is € 1.125,- (excl. 21% BTW).

Ik betaal in 2 termijnen het bedrag van € 1.361,25 + € 75,- (administratiekosten).