Live audio podcast

Front of House

In dit gesprek praat Frans Ockeloen met Barak Koren over alle ins en outs van front of house engineering. Barak is verantwoordelijk voor het zaalgeluid bij vele grote producties, waaronder Marco Borsato. In dit gesprek vertelt Barak op boeiende wijze over het live audio vak.

Front of House bij live audio producties

Barak is kritisch op zijn eigen werk en kijkt graag naar het totale resultaat. In de analyse van een productie kijkt hij eerst naar zijn eigen werk, hoe de mix klinkt. Mocht een probleem in het geluid aanwezig zijn, dan gaat hij een voor een instrumenten langs om te horen waar het niet lekker zit. Vervolgens kan Barak dit bespreken met de muzikanten, dat is de leidraad in het werken met artiesten. 

Verder geeft Barak zijn visie op zijn manier van werken, onder andere hoe hij zich voorbereid op een tour. Hij schetst met een kleurenplaat om het gevoel van het liedje in kleur vorm te geven. Daarnaast heeft hij contact met de muzikanten over wat zij meebrengen en werkt hij nauw samen met de monitortechnicus over de vraag hoe dingen aan te pakken.

Verder werkt Barak met zijn eigen systeemtechnicus Anthony Kapel, die goed aanvoelt hoe dingen moeten klinken en hoe een systeem goed afgeregeld kan worden in een zaal.

Tot slot besteedt Barak veel werk aan het vooraf programmeren van de mengtafel en hoe hij dit aanpakt. 

Barak staat bij vakgenoten bekend om zijn drang naar perfectie. Hij legt uit waarom hij juist aandringt om voor 100% te gaan. Kortom, ga er even voor zitten want het is een interessant gesprek.

Klik hier voor een overzicht van de podcasts

Ben je benieuwd hoe de andere interviews eruit zien? Kijk dan hier!

Wil jij ook systeemtechnicus worden?

Bekijk dan hieronder de opleiding geluidstechnicus.