Live audio podcast

Jorg Schellekens

In dit gesprek praat Frans Ockeloen met Jorg Schellekens over geluidsontwerp in het theater. Jorg werkt als zelfstandige geluidsontwerper voor theaterproducties en is tevens verbonden aan de academie voor dans en theater te Amsterdam waar Jorg geluidsontwerp doceert.

Ben je benieuwd? Kijk dan hier.

Het volledige interview

De werkzaamheden van Jorg bestaan uit alles wat in het theater met geluid te maken heeft, zoals het maken van sound tracks, soundscapes, muziek voor theatervoorstellingen en het verzinnen van concepten voor geluid in voorstellingen. Naast de creatieve kant van het geluidsontwerp houdt Jorg zich ook bezig met de technische kant van hoe je een geluidsontwerp realiseert en hoe je het geluid versterkt.

De geluidsontwerper maakt deel uit van het regieteam. Als ontwerper wil je iets bereiken, er zit een idee achter. Jorg vertelt over al dan niet functionele geluiden en de betekenis van klank.

De essentie van de discipline van geluidsontwerper is dat hij zich verplicht om bij elk geluid in een voorstelling na te denken, over alle aspecten ervan. De klank, het volume, de richting, de inhoudelijke functie van een geluid, de interactie met andere geluiden en de andere elementen binnen een voorstelling, alles kan ingezet worden om iets te vertellen door middel van geluid.

Klik hier voor een overzicht van de podcasts

Ben je benieuwd hoe de andere interviews eruit zien? Kijk dan hier!

Wil jij ook geluidsontwerper worden?

Bekijk dan hieronder de opleiding geluidstechnicus.