Live audio podcast

Michael Story

In dit gesprek praat Frans Ockeloen met Michael Story over systeemtechniek in live audio. Michael Story is mede-eigenaar van Story Event Engineering. Een facilitair bedrijf op het gebied van geluid, event ITC, licht en video.

Michael vertelt hoe het voor hem allemaal begonnen is en welke uitgangspunten voor hem van belang zijn. Vele thema’s komen langs, zoals de interferenties tussen luidsprekers en het nut van het afregelen van een geluidsysteem, zoals een verbeterde ‘Gain Before Feedback’. Hij vaart daarbij niet alleen op meetapparatuur, maar ook op gehoor, door gewoon goed te luisteren. Alles in de muziek draait om emotie en tijdens een live concert gaat het om het vasthouden van de bezieling. Want muziek is de referentie, niet de apparatuur.

Systeemtechniek in live audio

Michael stelt dat slecht geluid vaak wordt gecompenseerd door luidheid. We hebben echter wel een luidheidsnorm van 103dB(A)Leq15 afgesproken, dus daar zit een grens aan.

Michael heeft geëxperimenteerd met de perceptie van strak en direct, ‘upfront’ klinkend geluid, waarbij de beleving van de luidheid door de aanwezige luisteraars de 103dB(A)Leq benaderde. In werkelijkheid was de geluidsdruk slechts 97dB(A).  Het verschil van  6dB is behoorlijk groot.

Als geluidstechnicus kun je een bijdrage leveren aan de muzikale prestatie. Het geluidsysteem dient dan wel optimaal te klinken; energie, tijd en klank moeten in balans zijn.

Michael heeft geleerd de grens op te zoeken, want pa zei altijd;

“laat het mooie van muziek horen”.

Klik hier voor een overzicht van de podcasts

Ben je benieuwd hoe de andere interviews eruit zien? Kijk dan hier!

Wil jij ook systeemtechnicus worden?

Bekijk dan hieronder de opleiding geluidstechnicus.