25 jaar

Toonaangevend in theatertechniek

Op elk podium

Een technicus met een IAB diploma

Professionals

Altijd les van echte professionals 

8,7

Beoordelingscijfers van onze ex-studenten!

Opleiding Podium en Evenemententechniek

Praktisch onderwijs mogelijk door kleine groepen!

Onze opleiding podium en evenemententechniek is uniek. Binnen een jaar leer je alles wat je als technicus nodig hebt om op het hoogste niveau mee te kunnen draaien. Hoe doen wij dat? Bij de meeste opleidingen bestaan de klassen uit ongeveer 30 man en werk je met geluk met 5 man samen achter een geluid of lichttafel. Het IAB doet dit anders. Iedere student heeft een eigen tafel (licht en geluid) om mee te werken. Bij ons ligt de focus op vakmanschap. Dit betekent geen vakken als Nederlands, Engels en burgerschap. Wel word er van je een opleidingsniveau van minimaal vmbo-tl verwacht. Wij leren jou tijdens de opleiding licht en geluid het vak en voorzien je van alle certificaten en kennis die je nodig hebt in de praktijk. Je bent veel praktisch bezig. Je werkt samen met je klasgenoten aan projecten zoals het bandproject en het theaterproject. Daar leer je als een team een show neer te zetten. En deze kennis heb je hard nodig in de praktijk als je bijvoorbeeld als technicus een festival gaat opbouwen en het geluid of licht doet bij de show. Ben je enthousiast? Dan zijn wij de ideale school voor jou!

Volledig opgeleid binnen 1 jaar

l

Geen schoolvakken zoals Nederlands, Engels, etc.

Kleine groepen = veel persoonlijke begeleiding

g

Veel persoonlijke tijd achter een mengtafel = snel ervaring opbouwen

Praktijkgerichte lesmethode

f

Gebruik van apparatuur die in de praktijk wordt gebruikt

Wat leer je dan precies bij de opleiding podium- en evenemententechniek?

Je krijgt standaard podiumtechniek. Dit is handig omdat je veilig bedienen toneelinstallaties A (VBT-A) nodig hebt voor veiligheid op de werkvloer en voor het bedienen van een enkelvoudige trekkenwand. Daarnaast krijg je ook het Voldoende Ondericht Persoon (VOP) certificaat voor het veilig kunnen werken met elektriciteit. Dit is essentieel omdat geluid en lichtsystemen continue onder hoge spanning staan.

Naast podiumtechniek leer je licht- en geluidstechniek. Het is ook mogelijk om alleen podium en licht of podium en geluid te doen maar het IAB legt de nadruk op de meerwaarde van het begrijpen van beide kanten bij het maken van een voorstelling. Met licht werk je aan een lichtontwerp en maak je lichttekeningen in ons computerlokaal. Samen met andere studenten bouw je jouw lichtontwerp op in de theaterzaal en test je het uit.

In de theaterzaal organiseren we verschillende projecten door het jaar heen, zoals het bandproject in december. Elke student maakt tijdens dit project een eigen lichtontwerp, bedenkt het geluid en videoplan.

Live Audio zaal

De beste manier om mixen te simuleren

De opnames van het bandproject worden verderop in het jaar gebruikt bij het mixen van het geluid. De videobeelden worden op een groot scherm geprojecteerd zodat we zo dicht mogelijk bij een real live ervaring komen. Elke cursist werkt op zijn eigen geluidstafel en werkt aan een eigen mix. Dit is een van de lesmethode waarmee de opleiding zijn reputatie heeft verdient.

Doel

Na afloop van de opleiding podium en evenemententechniek ben je in staat zelfstandig te werken als technicus. Je kunt collega’s aansturen en je bent verantwoordelijk voor het storingsvrij functioneren van licht en geluidsystemen. In een theater kun je enkelvoudige hijsinstallaties en 1-persoonsliften veilig bedienen en de stroomdistributie aanleggen.
Je bent in staat een licht- en geluidsontwerp en -plan te maken wat passend is voor een beginnend beroepsbeoefenaar.
Tijdens de opleiding zijn er voortgangstoetsen, zowel theoretisch als praktisch. Het kwalificerende examen bestaat uit theoretische toetsen, en praktijkexamen.

Werk als podium en evenemententechnicus

Er is voldoende werk te vinden voor mensen met een IAB diploma. Jaarlijks vinden duizenden popconcerten, theatervoorstellingen, musicals, festivals en bedrijfsevenementen plaats. Ben je op zoek? Kijk dan bijvoorbeeld bij DOP Crewservice. DOP is gespecialiseerd in het uitzenden, bemiddelen en detacheren van technici en medewerkers voor theater, congressen en evenementen. Zoals ze zelf zeggen “Wij zijn doorlopend op zoek naar ervaren AV-Technici voor projecten in binnen- en buitenland.”

Studiebelasting

De opleiding licht geluid duurt 1 schooljaar.

De opleiding bestaat uit 40 weken onderwijs, van 29 augustus 2022 tot juni 2023. De studiebelasting is ongeveer 28 uur in de week en enkele uren zelfstudie. Tijdens de stage kan het aantal uren per week oplopen. De lesdagen duren van 09:30 tot 16:30. Op vrijdag ben je vrij.

Kosten

Bekijk voor jij je inschrijft nog even onze pagina financiering. De overheid ziet een opleiding als een investering in je toekomst. Hier vind je gunstige manieren om kosten terug te dringen.

Maak gebruik van de vroegboekkorting voor 1 juli en betaal maar € 8.500,-

De prijs van onze opleiding is € 8.850,- (incl. 21% BTW).
Je kunt ook in 4 termijnen betalen. Je betaalt dan € 2.237,50 per termijn.

Deeltijd

Het is ook mogelijk de opleiding podium en evenemententechniek in deeltijd te volgen. In plaats van een opleiding licht geluid en podiumtechniek volg je dan alleen licht & podiumtechniek of geluid & podiumtechniek.

Maak gebruik van de vroegboekkorting voor 1 juli en betaal € 6.500,-

De deeltijd variant kost € 6.950,- (incl. 21 % BTW). Het is bij de deeltijd mogelijk om het in drie termijnen te betalen. Je betaalt dan € 2.316,66 per termijn (+ € 100,- administratie kosten & incl. 21% BTW)

Hoofddocenten

Frans is een van de pioniers in de geluidstechniek in Nederland. Hij mixte zijn eerste bandje op 23 april 1977 (al 40 jaar geluidstechnicus) en begon het IAB in 1993. Hij gaf de eerste cursus specifiek voor geluidstechnici in Nederland onder de naam ‘sound reinforcement’.

Frans Ockeloen

Directeur IAB, docent geluid, Instituut voor Audio en Belichtingstechniek

Mark Tober is sinds 2004 als freelancer werkzaam in de lichttechniek. Op dit moment werkt hij al ruim tien jaar als docent en is nog steeds werkzaam bij diverse bands en onder andere TivoliVredenburg. Co-auteur 'Lichttechniek - de basis', docent lichttechniek IAB.

In TivoliVredenburg is hij ook betrokken geweest bij ontwerp en uitvoering van het DMX over IP-netwerk.

Mark Tober

Auteur 'Lichttechniek de basis', Docent lichttechniek IAB

Deze opleiding wordt niet meer gegeven