Over ons

25 jaar

Toonaangevend in theatertechniek

Op elk podium

Wel een technicus met een IAB diploma

Professionals

Altijd les van echte professionals uit het vak

Apparatuur

Voor ieder wat wils

Over IAB: het Instituut voor Audio en Belichtingstechniek

 

Waarom kiezen voor het IAB?

In het kort

Maak kennis met het unieke IAB-concept, onze studenten, docenten en topopleiding. Welkom bij het IAB, een praktijkgerichte branche opleider waar je lekker met spullen kunt spelen en je snel thuis voelt. Er hangt een fijne sfeer, je leert op hoog tempo en bent veel praktisch bezig. Studenten kiezen graag voor het kleinschalige, persoonlijke en praktijkgerichte onderwijs van IAB.

Kwaliteit verkoopt zichzelf

De opleidingen van het IAB zijn gericht op de beroepspraktijk. Daarom werk je op het IAB met de apparatuur die het meest wordt gebruikt in het werkveld. Onze docenten zijn professionals die al jarenlang in de sector werkzaam zijn.

Praktijkgericht en persoonlijk onderwijs is kostbaar en daarom bijzonder in de podium- en evenemententechniek. Denk aan de investering in apparatuur zoals; computers, lichttafels, digitale mengtafels, analoge mengtafels, verschillende soorten speakers, microfoons en lampen. Dit soort apparatuur is duur en maakt het vaak moeilijk om kwaliteit te bieden. Wij werken met kleine groepen en veel persoonlijke aandacht. Bij het IAB krijg je veel tijd om te oefenen en ervaring op te doen. Bij ons sta je niet met 30 man rondom 1 mengtafel. Bij ons draait de opleiding om jou en het IAB zet daarmee de kwaliteit van de opleiding centraal. En het is deze kwaliteit die ervoor zorgt dat het IAB al meer dan 25 jaar bestaat.

Op het hoogste niveau gebruikt een technicus alle kennis die er beschikbaar is en zet dit om in creativiteit. Technische kennis is inderdaad belangrijk, dit is het fundament waarop je werkt. Maar het IAB legt ook veel nadruk op het begrijpen van elementen zoals klankkleur en arrangement. Dit is belangrijk op moment van uitvoering. En dat is waar het uiteindelijk allemaal om gaat. Die momenten van magie.
Frans Ockeloen

Directeur, Instituut voor Audio en Belichtingstechniek

Een stukje geschiedenis

Het Instituut voor Audio- en Belichtingstechniek is in 1993 opgericht met als doel kwalitatief hoogwaardig vakonderwijs te bieden voor podiumkunsttechniek.
Onze ambitie is niet alleen op te leiden om apparatuur aan te sluiten en te bedienen, maar vooral de inhoudelijke kant van het vak te belichten. Dit betekent vormgeven aan belichting en geluid, datgene doen wat de voorstelling nodig heeft. Communicatie hierover met regisseurs, spelers, muzikanten, producent etc. is van essentieel belang. Dit maakt onze opleidingen uniek en vormt ook de reden waarom het werkveld al jarenlang kiest voor mensen met een IAB opleiding.
Wij zijn geïnteresseerd in de ontwikkeling van mensen en we zijn trots om te kunnen zeggen, dat op vrijwel elk podium in Nederland wel iemand werkt met een cursus van het IAB.

Particuliere Opleiding

Het IAB is een particuliere branche opleider. Dit betekent dat de diploma’s en certificaten in eigen beheer worden uitgegeven, met uitzondering van de cursus Veilig Bedienen Toneelinstallaties A & B. (BMT cursus). Voor deze cursus bestaan diploma-eisen vanuit de branche die extern worden gelegitimeerd. Voor de overige opleidingen zijn geen specifieke eisen vanuit de branche, maar het IAB legt grote nadruk op de betrouwbaarheid en relevantie van de examinering. Immers, na afloop van de opleiding gaan de studenten in het werkveld aan de slag. Het IAB heeft een zeer goede naam en vele contacten in het werkveld opgebouwd. Bij ons word je begeleid bij het zoeken naar stageplaatsen en als we worden benaderd voor goede mensen bemiddelen we graag (kosteloos) bij het vinden een de juiste kandidaat op de juiste plek

De docenten

Het team docenten bestaat uit een aantal vaste krachten, zoals Mark Tober (Licht), Ruud Kaltofen (Geluid), Erik Hendriks (Geluid), Vincent Tulp (VBT), Harm Lubbers (VBT), Harold Derks (VBT), Sander van Herk (Mixtechniek) en Frans Ockeloen (Geluid).
Voor aparte onderdelen worden freelancers uit het vakgebied met een schat aan kennis ingehuurd om over bepaalde thema’s colleges of lessen te verzorgen.

Frans is een van de pioneers in de geluidstechniek in Nederland. Hij mixte zijn eerste bandje in 1977 en begon het IAB in 1993. Hij gaf de eerste cursus specifiek voor geluidstechnici in Nederland onder de naam ‘sound reinforcement’.
Frans Ockeloen

Directeur IAB, docent geluid, Instituut voor Audio en Belichtingstechniek

Mark Tober is sinds 2004 als freelancer werkzaam in de lichttechniek. Op dit moment werkt hij al ruim tien jaar als docent en is nog steeds werkzaam bij diverse bands en onder andere TivoliVredenburg. Co-auteur 'Lichttechniek - de basis', docent lichttechniek IAB.

In TivoliVredenburg is hij ook betrokken geweest bij ontwerp en uitvoering van het DMX over IP-netwerk.

Mark Tober

Auteur 'Lichttechniek de basis', Docent lichttechniek IAB

Het IAB