Podium en Geluidstechniek

De opleiding voor live audio en podiumtechniek
Inschrijven voor de opleiding

Opleiding Podium en Geluidstechniek

De beste en meest volledige opleiding tot geluidstechnicus en dat binnen één jaar

De opleiding podium en geluidstechniek is een deeltijd variant van onze opleiding podium en evenemententechniek.
Tijdens de opleiding podium en geluidstechniek leer je binnen één jaar alles wat je nodig hebt om op het hoogste niveau mee te kunnen werken. Hoe doen wij dat? Bij de meeste opleidingen bestaan de klassen uit ongeveer 30 man en werk je met geluk met 5 man samen achter een geluidstafel. Het IAB doet dit anders. Iedere student heeft een eigen mengtafel om mee te werken. Je werkt met zowel analoge als digitale mengtafels. Bij ons ligt de focus op vakmanschap. Dit betekend geen vakken als Nederlands, Engels en burgerschap. Wij leren jou het vak en voorzien je van alle certificaten en kennis die je nodig hebt in de praktijk. Je bent veel praktisch bezig. Je werkt veel samen als een team, zoals dit ook in het echt gebeurt. Ben je enthousiast? Dan zijn wij de ideale school voor jou!

Kom langs voor een persoonlijk gesprek!

Bijna iedereen heeft nog wel een vraag voor ze aan een opleiding beginnen. Laat ons weten waar jouw interesse in ligt en dan zorgen wij dat onze docent van dat gebied persoonlijk aanwezig is bij jouw gesprek.

Wat leer je dan precies bij de opleiding podium- en geluidstechniek?

Je krijgt standaard podiumtechniek. Dankzij podiumtechniek neemt je waarde als geluidstechnicus enorm toe omdat deze vaardigheden vaak worden verwacht op de werkvloer. Zo krijg je veilig bedienen toneelinstallaties A (VBT-A) voor veiligheid op de werkvloer en voor het bedienen van een enkelvoudige trekkenwand. Daarnaast krijg je ook het Voldoende Ondericht Persoon (VOP) certificaat voor het veilig kunnen werken met elektriciteit. Dit onderdeel is op maat gemaakt en is iets wat elke geluidstechnicus nodig heeft.

Geluidstechniek leer je in de live audio zaal en de theaterzaal. Hier bouw je systemen op om je geluidsplan met verschillende apparatuur uit te testen. Hiermee bouw je ervaring op die je nodig hebt. Want factoren als: De grootte van de ruimte, hoe deze gevuld is, wat voor apparatuur er gebruikt wordt, spelen elk een rol die bepalend zijn voor de kwaliteit van je mix. En deze factoren zijn elke keer anders. Door het jaar heen organiseren we hier verschillende projecten. Tijdens dit soort projecten voer jij een eigen geluidsplan uit. Zoals tijdens het bandproject in december (zie foto hieronder).

Bandproject in de theaterzaal tijdens de opleiding podium en evenemententechniek

De opnames van het bandproject worden verderop in het jaar gebruikt bij het mixen van het geluid. De videobeelden worden op een groot scherm geprojecteerd zodat we zo dicht mogelijk bij een real live ervaring komen. Elke cursist werkt op zijn eigen geluidstafel en werkt aan een eigen mix. Dit is een van de lesmethodes waarmee het IAB zijn reputatie heeft verdiend.

Live Audio mixen in het IAB beamer lokaal tijdens de opleiding podium en evenemententechniek

Frans is een van de pioniers in de geluidstechniek in Nederland. Hij mixte zijn eerste bandje op 23 april 1977 (bijna 40 jaar geluidstechnicus) en begon het IAB 1993. Hij gaf de eerste cursus specifiek voor geluidstechnici in Nederland onder de naam ‘sound reinforcement’.

Frans Ockeloen

Directeur IAB, docent geluid, Instituut voor Audio en Belichtingstechniek

Doel

Na afloop van deze opleiding ben je in staat zelfstandig te werken als podium en geluidstechnicus. Je kunt collega’s aansturen en je bent verantwoordelijk voor het storingsvrij functioneren van geluidsystemen. In een theater kun je enkelvoudige hijsinstallaties en 1-persoonsliften veilig bedienen en de stroomdistributie aanleggen.
Je bent in staat een geluidsontwerp en -plan te maken wat passend is voor een beginnend beroepsbeoefenaar.
Tijdens de opleiding zijn er voortgangstoetsen, zowel theoretisch als praktisch. Het kwalificerende examen bestaat uit theoretische toetsen, en een praktijkexamen.

Studiebelasting

De opleiding podium- en geluidstechniek 2018-2019 duurt 1 schooljaar.
De opleiding bestaat uit 40 weken onderwijs, van 27 augustus 2018 tot juni. De studiebelasting is ongeveer 21 uur in de week en enkele uren zelfstudie. Tijdens de stage kan het aantal uren per week oplopen. De lesdagen duren van 09:30 tot 16:30. Op vrijdag en een andere dag (kan wisselen) in de week ben je vrij.

Kosten opleiding

Naast de volledige beschrijving over de financiering, staat hier de informatie in het kort.

De opleiding Podium en geluidstechniek kost € 5.000,- (incl. 21 % BTW).
Schrijf je in voor 15 juni 2018 en ontvang € 250,- korting!
Het is ook mogelijk de opleidingskosten in maximaal 3 termijnen betalen. In dit geval komt er € 75,- administratiekosten bovenop.

De volledige opleiding Podium en Evenemententechniek kost € 7.850,- (incl. 21 % BTW).

Inschrijfformulier Podium en Geluidstechniek