Podium en Lichttechniek

Inschrijven voor de opleiding

24+ jaar

Toonaangevend in theatertechniek

Op elk podium

Wel een technicus met een IAB diploma

Professionals

Altijd les van echte professionals uit het vak

8,7

Beoordelingscijfers van onze ex-studenten!

Mark Tober is nog altijd werkzaam in het veld. Hij doet op dit moment het licht voor Douwe Bob en is auteur van het boek 'lichttechniek, de basis'.

Mark Tober

Auteur 'Lichttechniek de basis', Docent lichttechniek IAB

Opleiding Podium en Lichttechniek

De beste en meest volledige opleiding tot belichter en dat binnen één jaar

De opleiding podium en lichttechniek is een deeltijd variant van onze opleiding podium en evenemententechniek.
Tijdens de opleiding podium en lichttechniek leer je binnen één jaar alles wat je nodig hebt om op het hoogste niveau mee te kunnen werken. Hoe doen wij dat? Door veel praktisch bezig te zijn. In ons computerlokaal leer je hoe je een lichtplan maakt. Hier voeg je de kennis uit de lessen toe aan je plan. Denk aan de effecten die kleuren, afstand en beweging hebben. Daarnaast ben je veel bezig met uittesten van je plannen in onze theaterzaal. Bij ons ligt de focus op vakmanschap. Dit betekend geen vakken als Nederlands, Engels en burgerschap. Wij leren jou het vak en voorzien je van alle certificaten en kennis die je nodig hebt in de praktijk. Je werkt vaak samen als een team met geluid, zoals dit ook in het echt gebeurt. Ben je enthousiast? Dan zijn wij de ideale school voor jou!

Kom langs voor een persoonlijk gesprek!

Bijna iedereen heeft nog wel een vraag voor ze aan een opleiding beginnen. Laat ons weten waar jouw interesse in ligt en dan zorgen wij dat onze docent van dat gebied persoonlijk aanwezig is bij jouw gesprek.

Wat leer je dan precies bij de opleiding podium en lichttechniek?

Je krijgt standaard podiumtechniek. Dankzij podiumtechniek neemt je waarde als belichter enorm toe omdat deze vaardigheden vaak worden verwacht op de werkvloer. Zo krijg je veilig bedienen toneelinstallaties A (VBT-A) voor veiligheid op de werkvloer en voor het bedienen van een enkelvoudige trekkenwand. Daarnaast krijg je ook het Voldoende Onderricht Persoon (VOP) certificaat voor het veilig kunnen werken met elektriciteit. Dit is iets wat elke belichter nodig heeft. Want de apparatuur staat tijdens de evenementen onder grote spanning. En als eindverantwoordelijke voor het licht kan dat nog wel eens handig zijn.

Lichttechniek leer je in het computerlokaal en de theaterzaal. In het computerlokaal bedenk en meet je de ervaring uit. In de theaterzaal bouw je jouw voorstelling op om te kijken hoe het loopt en of het goed werkt. Hiermee bouw je ervaring op die je nodig hebt. Want factoren als: De grootte van de ruimte, hoe deze gevuld is, wat voor apparatuur er gebruikt wordt, spelen elk een rol die bepalend zijn voor de kwaliteit van de ervaring. En deze factoren zijn elke keer anders. Door het jaar heen organiseren we hier verschillende projecten. Tijdens dit soort projecten voer jij een eigen lichtplan uit. Zoals tijdens het bandproject in december (zie foto hieronder).

Bandproject in de theaterzaal tijdens de opleiding podium en evenemententechniek

Doel

Na afloop van deze opleiding ben je in staat zelfstandig te werken als podium en lichttechnicus. Je kunt collega’s aansturen en je bent verantwoordelijk voor het storingsvrij functioneren van lichtsystemen. In een theater kun je enkelvoudige hijsinstallaties en 1-persoonsliften veilig bedienen en de stroomdistributie aanleggen.
Je bent in staat een lichtontwerp en -plan te maken wat passend is voor een beginnend beroepsbeoefenaar.
Tijdens de opleiding zijn er voortgangstoetsen, zowel theoretisch als praktisch. Het kwalificerende examen bestaat uit theoretische toetsen, en een praktijkexamen.

Studiebelasting

De opleiding duurt 1 schooljaar.
De opleiding bestaat uit 40 weken onderwijs, van 27 augustus 2018 tot juni 2019. De studiebelasting is ongeveer 21 uur in de week en enkele uren zelfstudie. Tijdens de stage kan het aantal uren per week oplopen. De lesdagen duren van 09:30 tot 16:30. Op vrijdag en een andere dag (kan wisselen) in de week ben je vrij.

Kosten opleiding

Naast de volledige beschrijving over de financiering, staat hier de informatie in het kort.

De opleiding Podium en Lichttechniek kost € 5.000,- (incl. 21 % BTW).
Schrijf je in voor 15 juni voor de kortingsprijs van € 4.750,- (incl. 21 % BTW).
Het is ook mogelijk de opleidingskosten in maximaal 3 termijnen betalen. In dit geval komt er € 75,- administratiekosten bovenop.

De volledige opleiding Podium en Evenemententechniek kost € 7.850,- (incl. 21 % BTW)

Inschrijfformulier Podium en Lichttechniek